Friday, March 24, 2017

6 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU MEMILIH PRODUK 100% NATURAL DAN ORGANIK

Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan..ia seperti isi dan kuku..
Untuk kelihatan cantik, wanita akan berhias menggunakan pelbagai produk penjagaan diri dan wajah serta bermekap.

Tetapi tahukah kita jenis bahan-bahan yang terdapat didalam produk penjagaan wajah yang kita gunakan seharian itu?

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa bahan-bahan kimia di dalam produk penjagaan diri dan wajah yang wanita gunakan boleh mengundang pelbagai penyakit seperti kanser, Alzheimer’s, ketidakseimbangan hormon, mempengaruhi fertiliti atau kesuburan wanita.

Tetapi kini terdapat pilihan lain yang lebih bermanafaat kepada wanita..pilihlah bahan penjagaan diri dan wajah yang diperbuat menggunakan bahan natural dan organic.

Kenapa perlu pilih produk penjagaan diri dan wajah dari bahan berasaskan bahan natural dan organic?
  1. Tiada mengandungi bahan kimia merbahaya
  2. Mengunakan wangian dari bahan herba dan natural
  3. Mesra Alam (Tidak membahayakan alam sekitar)
  4. Kaya dengan nutrient dan bahan antioksidan
  5. Bertindak sebagai bahan pelindung terhadap proses penuaan awal (premature aging)
  6.  Lembut pada kulit – sesuai untuk semua usia dari bayi hingga orang tua.


Kesimpulannya
Kecantikan bermula dari dalam dengan bahan penjagaan wajah dan produk untuk bermekap hanyalah merupakan penambahan yang wanita gunakan. Oleh itu, penjagaan diri perlu bermula dengan makanan dan produk penjagaan yang dipilih dari bahan berkualiti, natural dan organic. Amalkan diet yang seimbang dan gaya hidup yang aktif dan sihat. Dapatkan tidur yang secukupnya, tangani stress dengan berkesan dan mengamalkan pemikiran yang positif.

Mekarnya bunga terlihat indah,
Usah dipetik pada tangkainya.
Sudahlah cantik paras diwajah,
Cantik pula didalam hatinya.

Beauty comes from within..

And it starts with you!

Lots of love
Lets choose LisSecret products




Monday, March 20, 2017

Personal Care Products – Be Smart, Be Safe

Hi readers..

Assalammualaikum..

It's been a while since my last post. Many apologies for not updating more frequently. Well, I blame it to the hectic life as mom and wife and also work responsibilities.

As i am in my 40's, the things that i really take time to search for information of the ingredients that are use in my personal care products especially skin care products. I am sure all of us want to stay healthy. Many of us especially women like to look good.  In order to achieve a healthy life and good look, we end up using many personal care products. But how do we ensure that the products that we used from head to toe are safe for our body?

Let me share with you the ingredients to look for in personal care products and avoid them.

1. BHA/BHT
It is used to lighten skin. BHA and BHT are considered by the National Toxicology Program as a likely carcinogen. In animal studies, the experimental animals exposed to these chemicals developed stomach cancer and liver damage, and developed problems with their thyroid and reproductive organs. It has been banned in Europe.

2. Sodium Borate / Boric Acid
These chemicals interfere with hormones and cause infertility in men. Regular exposure to these chemicals is linked to low sperm counts. It absorbs easily through the skin and is used in diaper creams. It has been banned in Europe and Canada, and the cosmetic industry states it’s unsafe for infants.

3. Coal Tar
Coal tar still used in hair dyes and dandruff and psoriasis shampoos. It’s recognized as a carcinogen by the International Agency for Research on Cancer. On ingredient lists, it goes by aminophenol, diaminobenzene, and phenylenediamine.

4. Formaldehyde-Releasing Preservatives
Formaldehyde is a well known carcinogen, also harms the brain, interferes with growth and development in children, and induces asthma. These preservatives slowly release formaldehyde to keep the skin care product from spoiling. Exposure to this chemical often trigger allergic reactions on the skin.  If you have ever experienced a contact allergy after using a skin lotion, it probably had one of these ingredients: DMDM Hydantoin (very common), diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, and quaternium-15.

5. PEG Compounds
These go by many names like Propylene glycol, polyethylene glycols, or polyoxyethylene as they are petroleum-based compounds. But they go by other names too; If you see a word with “–eth” or “–oxynol” in it, it’s likely one of these PEGs. These chemicals can be contaminated with 1,4-dioxane, a chemical the FDA says may cause cancer (Reference : FDA.  1,4-Dioxane A Manufacturing Byproduct.)

6. Mercury
Some cosmetics use mercury to lighten the skin. It absorbs easily through your skin and can lead to mercury poisoning.  Keep away from products with “calomel”, “mercurio”, “mercurio chloride” or just plain old “mercury”.

7. Hydroquinone
Also use as skin lightener, it causes a skin disease called ochronosis that features black and blue lesions that can become permanent. In animals, studies have found enough exposure of hydroquinone leads to tumor development.

8. Oxybenzone
Sunscreens use oxybenzone to absorb UV light. In humans, this chemical causes skin irritation and allergic reactions. Animal studies report it to acts as an endocrine disruptor and interferes with hormone activity.

9. Triclosan
Use in many antibacterial hand soaps, hand sanitizers, deodorants, skin cleansers, and toothpaste. Triclosan has been found to cause endocrine system disruption that harms your thyroid and reproductive hormones.

10. Parabens
Parabens mimic estrogen and lead to hormone imbalance. Avoid products with parabens to prevent reproductive problems like infertility or slowed growth and developmental disorders in children.

11. Fragrance
Also called perfume, these terms indicate a mixture of ingredients that cosmetic companies don’t have to legally tell you about. Three thousand or more chemicals may be used to create a fragrance. Some “Unscented” products contain fragrances with masking agents (Reference : Suzuki, David. Dirty Dozen Cosmetic Chemicals to Avoid). Some fragrances have been linked to allergic reactions, asthma, and breathing difficulties while others have links to cancers.

12. Phthalates
A common ingredient found in fragrances or perfumes. Phthalates also are commonly used to hold color and reduce brittleness in nail polish and hair spray. Phthalates don't act exactly like estrogen, but they can disrupt the balance of other hormones that interact with estrogen, including testosterone. Phthalates block testosterone and damage male reproductive system. These dangerous chemicals have also been linked to an increased risk of breast cancer (Reference: López-Carrillo et al., 2010. Exposure to Phthalates and Breast Cancer Risk in Northern Mexico).

13. Petroleum distillates
Petroleum Distillates is a mixture of volatile hydrocarbons obtained from petroleum. It has been used in mascara; these ingredients come from oil refineries and often contain impurities linked to cancer. European Union labelled and categorized the ingredients as possible human carcinogen.

14. Siloxanes
These, and similar ingredients labeled as “methicones”, soften and smooth skin. They also disrupt your hormones and interfere with fertility and libido.

15. Sodium Lauryl (Laureth) Sulfate (SLES)
SLES is found mostly in shampoos, shower gels, soaps, and facial cleansers. It is used in cosmetics as a detergent and also to make product bubble and foam.  It may contain 1,4-dioxane, a known carcinogen, and ethylene oxide, a chemical known to harm your nervous system. The California Environmental Protection Agency has classified it as a possible developmental toxicant based on evidence that it may interfere with human development (Reference: California. EPA. Office of Environmental Health Hazard Assessment.  Chemicals Known to the State to Cause Cancer or Reproductive Toxicity. February 5, 2010).

16. Toluene
It is used in nail polish and paint thinners. Research suggests it interferes with the human immune system and may be tied to the development of malignant lymphoma (Miligi et al., 2006. Occupational exposure to solvents and the risk of lymphomas).

So what you should do…
Don’t buy or use any personal care product that has any of the ingredients listed above.
Take a little time to do research and dig for the information of the products and its ingredients.
Change and choose 100% Natural and Organic Personal Care Products such as LIS SECRET PRODUCTS that are made using 100% Natural and Organic Ingredients.



Feel Free to Contact Me for LIS SECRET PRODUCTS

Whatsapp +60162363816
Email: rafezahrazali@gmail.com



References: 
1. Suzuki, David. Dirty Dozen Cosmetic Chemicals to Avoid
2. López-Carrillo et al., 2010. Exposure to Phthalates and Breast Cancer Risk in Northern Mexico).
3. California. EPA. Office of Environmental Health Hazard Assessment.  Chemicals Known to the State to Cause Cancer or Reproductive Toxicity. February 5, 2010
4. Miligi et al., 2006. Occupational exposure to solvents and the risk of lymphomas).

Monday, July 25, 2016

Masak...Makan..Masak..Makan

Assalammualaikum..

Hello Everybody..

Dah puas melayan open house Syawal..

Eh..Syawal masih ada lagi ni..

Selagi masih ada Syawal..masih lagi la memenuhi undangan open house..

So...apa lagi..makan..makan..dan makan lagi  :) :)

Since kita cakap pasal makan ni, so akak nak share gambar-gambar tempahan open house yang kawan-kawan dok ordered dari akak..

Akak tak la terer mana pun..tapi kalau dessert tu boleh la jugak..

Antara menu-menu yang biasa menjadi pojaaann hati (chewah..chewah..) kawan-kawan yang menempah adalah:

Classic Apple Pie
Chicken Pie
Baked Penne Pasta
Mango Cheese Cake
Creampuff with creamy custard filling

Mari kita intai-intai gambar menu makanan tu...



Kawan yang oder tu cakap Mango Cheesecake tu sangat yummilicious sehingga menjilat jari...hahaha...kembang kejap akak...terus hilang penat memasak..tu yang best bila memasak ni...bila dapat share makanan yang sedap dengan kawan-kawan, terus hilang penat..



Ada sorang kawan ni, she ordered creampuffs dengan chicken pies untuk jamuan raya rumah terbuka beliau..yang kesiannya, tuan rumah tu cuma sempat makan creanpuffs 2 ketul jer..kira macam hot items la creampuffs ni kat jamuan raya rumah terbuka beliau tu...


Close up creampuff with cream custard filling

Creampuff with cream custard filling ni memang tangkap leleh betul...
mmg tak cukup kalau untuk 1 family order sekotak...sekotak tu ada 25 pcs jer...

Anak akak & papa dia kalau makan pun mau habis sekotak sekali makan diaorang berdua jer,,,

Opps..ada yang dah terliur ke tengok gambar-gambar makanan yang akak share tu..

Kalau rajin gi google resipi pastu rajin-rajinkan diri masuk dapur...

kalau rasa lebih rajin makan dari membuat sendir, tak payah risau..call jer akak..


Orait...jumpa lagi di lain posting..

SALAM SYAWAL yang masih berbaki..

Take care

Lots of love,

RAFEZAH RAZALI

+6016-2363816
+6013-3437446




Friday, July 22, 2016

Aidilfitri 2016 Dengan Yang Tersayang

Assalammualaikum

Salam Lebaran

Dah masuk Syawal hari ke-17 baru sempat nak update blog yang bersarang ni..

Adik-adik beraya di mana tahun ni?

Akak ni seperti biasa beraya di rumah mertua di Kampung Lenga, Pagoh, Muar, Johor...

Haaa..kan akak dah bagi alamat lengkap...

Dah sepanjang Ramadan dok keje dan berada di Selangor, beraya di rumah mertua la kita...

So...bagaimana raya adik-adik tahun ni?

Sure meriah dan bergumbira kan..

Akak pun gumbira jugak..tahun ni akak jadi salah seorang Ahli Lembaga Pengarah Dapur Rumah Mertua...

Glamer tau...happy bila masak pastu ramai orang datang makan..

Menu pulak bukan calang-calang dik ooi..

Ketupat, ketupat palas, rendang rusa, nasi arab maqlubah, mee goreng, daging BBQ, Rusa BBQ, Ayam BBQ untuk nasi arab maqlubah..

Dah rasa macam caterer pun ada..siap baju raya pun sempat pakai sepasang jer masa cuti raya tu..

Tak per...tak per...masuk kerja, kita melaram la dengan baju raya pulak..

Kalau baju raya pun sempat pakai sepasang jer, bergambo pun memang tak sempat la..

Bila dah jadi Ahli Lembaga Pengarah Dapur...memang tak der la glamer-glamer nak bergambo bagai..

Gambo ketupat lagi glamer dari gambo akak ni adik oooi..

Siapa pernah tengok ketupat bentuk macam dalam gambo di bawah ni cer angkat tangan...hahaha

Meh sini akak nak bgtau..tu la ketupat jantung...dah lama akak tak try anyam ketupat ni..dah hampir-hampir lupa..dah lama arwah atuk akak ajarkan..

Alhamdulillah, selepas berhempas pulas suruh sel-sel otak berhubung untuk ingat balik cara anyam ketupat jantung ni..taaaadaaaaa....jadik pun..



  So back to cerita pagi raya pulak..
Gambo kat bawak ni masa lepas balik solat sunat raya dengan chenta hati akak..mujur sempat bergambo sebelum balik tukar uniform Ahli Lembaga Pengarah Dapur..


Tu kat atas tu, gambo berdua jer macam pengantin baru..padahal pengantin lama perasan baru..

Bila anak dah besor ni, susah betul nak ajak Sara bergambar sekali...

Kat bawah ni pulak, gmbo masa nak keluar beraya di kampung belah arwah mak saya di  Bukit Kuching, Jeram Selangor pada Syawal ke 4.

Balik ke Selangor pada Syawal ke-3, lenguh pinggang duduk berjam-jam dalam kereta..punyer la jam kat highway...keluar dari Lenga selepas zohor, sampai rumah lepas isyak...mmg lenguh la pinggang...

Sempat la melaram dengan Jubah corak bunga besor-besor yang dipadankan dengan tudung kuning stock raya 2 tahun lepas pada Syawal ke -4...



Okey..nnti akak kongsi lagi cerita menu masakan post raya layan tempahan open house kawan-kawan..Alhamdulillah...terima kasih kawan-kawan sbb sudi order dessert dari akak..

Ta ta ti ti tu tu..

take care...muahhh

lots of love

Rafezah Razali

+6016-2363816
+6013-3437446


Thursday, March 31, 2016

Garlic Tablet for Your Health : Tablet Bawang Putih untuk Kesihatan


Apa khabar semua?

Semoga semua rakan-rakan sihat dan ceria selalu..

Ramai dah tahu bawang putih / garlic tu bagus untuk kesihatan...

Tapi jenuh la kalau nak telan 3-4 ulas bawang putih tu..

Sekarang tak perlu susah-susah nak kopek bawang putih berulas-ulas lagi

Ada cara yang lebih cepat dan senang..

Dapatkan sahaja Tablet Bawang Putih / Garlic Tablet


MUDAH, JIMAT MASA DAN CEPAT...

jom kita tengok apa Keberkesanan bawang putih 












JOM kita check out apa kata kawan-kawan kita yang dah cuba 
Garlic Tablet ni






RUGI tau kalau tak cuba GARLIC TABLET NI...




PM/WA tepi yer...

+60133437446 / +60162363816


Okey la...sehingga berjumpa lagi di posting lain...


Jaga diri baik-baik...Jangan nakal-nakal..

TA..TA..TI..TI..TU..TU

Lots of love,

Rafezah Razali
www.rafezahrazali.com
rafezahrazali@gmail.com




Wednesday, March 30, 2016

MANGO CHEESE CAKE - SEDAP SEHINGGA TERMIMPI-MIMPI

Assalammualaikum kawan-kawan...

Sekarang ni cuaca panas sangat..

Bila panas-panas ni, tekak rasa nak makan yang sejuk-sejuk jer...

So kita pegi la jalan-jalan kat supermarket..tak panas..ada aircond free..

kt supermarket tu mata pun melilau la...

Tengok sana...Tengok sini...

Ternampak la manga yang banyak...

Terus keluar mentol kat kepala...

Manga ni kalau buat chilled mango cheese cake sure sedap...
makan mango cheese cake straight keluar dari peti ais...
Nikmatnya makan cheese cake sejuk-sejuk...

Maka, mencari lah resepi Non-bake mango cheese cake...jumpa resepi yang dikongsikan oleh rakan-rakan di FB Masak Apa Hari Ni (FB MAHN)..


Resepi Mango cheese cake
Bahan² utk buat base:-
200g Biskut marie/ritz - hancurkan
100g butter

Bahan² utk filling cheese:-
250g cream cheese
60g gula castor
2 biji buah mangga - satu didadu lg satu blend buat puree
200ml UHT whipping cream
1 ½ sb Gelatin (HALAL Gelatin)
125ml Air suam

Bahan² utk topping:-
Puree mangga
50ml air suam
1sb gelatin (HALAL Gelatin)
1sb gula castor

Cara2:
1.   Cairkan butter dan gaul dengan biskut marie yg dah dihancurkan. Lepas tuh masokkan ke dlm loyang springform sebagai base.. Sy pakai saiz 9 . padatkan biskut ke dlm loyang .. Tekan² kan dan masukkan ke dlm freezer.

2.   Masokkan 1 ½ sb gelatin ke dlm air suam , biarkan larut ..

3.   Utk lapisan cheese, putar whipping cream sampai kental dan letak tepi.

4.   Pukul cream cheese dgn gula castor sampai berkrim , masokkan puree mangga separuh. Gaulkan.

5.   Masokkan whipping cream ke dlm adunan cheese td. Gaul sebati pakai spatula. Masukkan isi manga yg didadukan  Masokkan larutan gelatin td.. Gaul sebati lg.

6.   Adunan cheese td bole masokkan ke dlm loyang yg dah siap buat base biskut marie .. Simpan dlm freezer.


7.    Utk buat topping pulak , larutkan 1sb gelatin ke dlm 50ml air suam .. Sy buat lambat sikit nak bg adunan cheese sejuk sedikit. Masokkan gelatin yg dah larut td ke dlm puree mangga dan gaul sebati .. Bole masokkan ke dlm Loyang yg ada adunan cheese yg dh beku. Masok sampai habis Bole laa disimpan ke dlm freezer semalaman atau sehingga set .. Sedap dimakan ketika sejuk 


Senang jer kan nak buat...




Ni kat bawah ni gambar experimen ke 2-buat style bekas mini..

so jadilah Mini Mango Cheese Cake

Senang nak makan..

Keluarkan dari peti ais, pastu ambik sudu, scoop dan terus masuk dalam mulut...opsss..jangan lupa baca Bismillah dulu...hihihi




Sambil buat mini mango cheese cake ni, juga try resepi tu buat jadi...
Mango Cheese Tart..

Resepi yang sama, adunan base biskut tu letak kat acuan tart...masukkan adunan cheese & topping mango puree tu..simpan dalam peti ais...taraaaaa..sedia untuk di makan...



Last week, buat lagi untuk mentor saya Naa Kamaruddin (www.naakamaruddin.com)
Naa Kamaruddin & Ashraf - celebrating Ashraf's birthday with Mango Cheese Cake baked by Rafezah Razali

Mango Cheese Cake as birthday cake for Ashraf



FREE training session on ONLINE MARKETING tapi sempat lagi tu celebrate birthday Ashraf

Okey...dah terliur ke??..cepat pegi carik manga, resepi dah ada kat atas tu..

tapi kalau Virus Malas dah menyerang, boleh la order jer dari akak..

Sila PM/WA tepi yer...

+60133437446 / +60162363816


Okey la...sehingga berjumpa lagi di posting lain...


Jaga diri baik-baik...Jangan nakal-nakal..

TA..TA..TI..TI..TU..TU

Lots of love,

Rafezah Razali
www.rafezahrazali.com
rafezahrazali@gmail.com



UBAT GIGI MARINE ESSENCE - SENYUM DENGAN YAKIN

  Assalammualaikum dear friends...

Apa khabar semua?

Apa khabar gigi kita semua? 

Senyum-senyum sokmo ok..Senyum dengan yakin...

Ehhh..kenapa tak nak senyum tu?...

Dah kenapa pulak tu?

Ohhhhh..malu nak senyum sebab gigi kuning yer ...


MALU SEBAB GIGI KUNING??

Dulu-dulu pun saya macam tu...malu nak senyum lebar sampai nampak gigi...senyum sikit2 jer..

Tapi sekarang tidak lagi...

Dah...dah...jangan risau-risau lagi...

Cer try UBAT GIGI MARINE ESSENCE...




SESUAI untuk SEMUA masalah gigi dan gusi

*Gigi Kuning 
* Gusi bengkak
* Mulut berbau
*Sakit gigi






Kami sekeluarga dah lama gunakan ubat gigi MARINE ESSENCE..

Satu-satunya ubat gigi yang mengandungi GARAM BULOH..

Meh..nak cerita sikit pengalaman anak akak...

Hujung tahun lepas dalam bulan Nov 2015 gitu, akak ada bawak anak akak gi check gigi kat dentist...

Dentist tu cakap gigi anak akak tak perlu scaling pun...

Dentist tu terus cakap kat anak akak "Good, see you in 6 months time"...

Punyer la happy anak akak tu..sebab anak akak tu mmg tak suka jumpa dentist..Yer la ...appoinment dengan dentist selalunya agak menggerunkan..


Meh..CHECK OUT gambar gigi akak selepas gunakan ubat gigi MARINE ESSENCE...

Jangan tak percaya...mmg gigi akak la tu..








Meh..kita check out pulak testimonial dari pengguna ubat gigi MARINE ESSENCE







Nak try?...

PM/WA +60133437446 / +60162363816

email: rafezahrazali@gmail.com


Okey la uolls..sehingga bertemu di posting seterusnya..

Jaga diri baik-baik..

Jangan nakal-nakal tau..


TA..TA..TI..TI..TU.TU...